Tarıma kurşun kararının iptali bekleniyor
Lapseki’deki tarım cennetine kurşun madeni projesinin karar duruşması yapıldı. Çanakkale 2. İdare Mahkemesi kararını 15 gün içerisinde taraflara bildirecek.

Fotoğraf: Çanakkale Belediyesi
Özer Akdemir
[email protected]
Çanakkale’ye bağlı Lapseki ilçesi Çataltepe Köyü yakınlarında Marmotek adlı şirket tarafından işletilmek istenen Çataltepe Çinko, Kurşun, Bakır Maden İşletmesine verilen ÇED Olumlu kararına karşı davanın karar duruşması yapıldı. Çanakkale 2. İdare Mahkemesi kararını 15 gün içerisinde taraflara bildirecek.
Yürütme Mart ayında durdurulmuştu
14 Mayıs 2024 tarihinde bölgede yaşayan 16 yurttaş ile Lapseki Çevre Koruma Üretim ve Dayanışma Derneği, İDA Dayanışma Derneği, Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından açılan davada madenin kapasite artırımı, kırma eleme tesisi, zenginleştirme tesisi ve atık depolama tesisi için verilen ÇED Olumlu kararının yürütmesi geçtiğimiz Mart ayında mahkeme tarafından durdurulmuştu. Mahkeme heyeti yürütmeyi durdurma kararını dava sürecinde yapılan bilirkişi raporu ve sonrasında alınan ek bilirkişi raporlarına dayanarak vermişti.
Fotoğraf: ÇED raporu
Maden 8 köyün suyunu sağlayan gölete 1 km
Dün Çanakkale 2. İdare Mahkemesinde gerçekleştirilen karar duruşmasında köylülerin ve çevre örgütlerinin avukatı Berat Aslı Han, bütün davacıların bölgenin havasına, suyuna, toprağına ormanına sahip çıkmak isteyen kişiler olduğunu belirtti.
Avukat Han; “Bu proje alanı 1 kilometre ötesinde Nusratiye Göleti var. Bu gölet çevredeki 8 köyün sulama ve tarım suyu ihtiyacını karşılıyor.On bin dönüm tarım arazisi bu baraj sayesinde sulanabiliyor. Çeltik, mısır, biber, domates aklınıza gelen her türlü sebze burada üretilebiliyor. Ayrıca bölge deprem alanı. Atık havuzunun olası bir depremde yıkılması riski çok yüksek. Ayrıca 3 bin sayfalık bilirkişi raporunda bölgenin jeolojik ve hidrojeolojik durumunu değerlendiren bir uzmanın olmaması da ciddi bir eksiklik. ÇED Raporunun iptalini talep ediyoruz” dedi.
Fotoğraf: Çanakkale Belediyesi
Tarım ve hayvancılık risk altında
Duruşma çıkışı kurum temsilcileri dava ile ilgili şunları söyledi:
Muammer Şimşek (Lapseki Çevre Koruma, Üretim ve Dayanışma Derneği Başkanı): “Marmotek Madenciliğin Kapasite Artırım Projesi kabul edilirse, Çataltepe Mevkiinde Tarım ve Hayvancılık faaliyetlerinin çok büyük tehlike altına girecek.”
Fotoğraf: Lapseki Çevre Koruma Üretim ve Dayanışma Derneği
"Yaşam hakkımız elimizden alınmak isteniyor"
İDA Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Akgül: “9 kişilik bilirkişi heyetinin verdiği raporla, ÇED olumlu kararı iptal edildi ve yürütme durduruldu. Buradan lehimize bir karar çıkacağını umuyoruz.”
Çataltepe yöre halkından olan Nuri Korkmaz: Kendi köyünde kendini yabancı gibi hissettiğini, köyünün adeta yabancılar tarafından istila edilerek, Marmotek Madencilik işletmesine alan açmak için ağaçların seyreltme adı altında kesilerek tarım arazilerinin yozlaştırıldığını belirtti. Nuri Korkmaz, tarımın, hayvancılığın, arıcılığın, kısaca bölgedeki endemik yapının madencilik şirketi tarafından bozulduğunun ve yaşam haklarının ellerinden alınmaya çalışıldığını söyledi.
Evrensel'i Takip Et